Deșeurile nu se aruncă la întâmplare, nu se amestecă, nu se abandonează și nu se depozitează în afara pubelelor special amenajate, împărțite pe culori. Deșeurile nu sunt gunoaie, ci resurse importante care pot fi revalorificate.
Județul Teleorman colectează separat. Iridex Group Salubrizare este operatorul de salubrizare din județul Teleorman.
Cum se face corect colectarea deșeurilor?
Există mai multe tipuri de deșeuri, care trebuie să fie aruncate în pubela corespunzătoare.
În pubela albastră – hârtie și carton. În pubela albastră se pot arunca deșeuri din hârtie sau carton: ziare, reviste, plicuri, cutii, fotografii, cutii de carton de băuturi, cartoane de ouă, cutii de pizza curate.
ATENȚTIE! Nu se colectează cartonul și hârtia care conțin resturi de mâncare, șervețelele și hârtia de bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasă. Toate deșeurile care pot fi reciclate trebuie să fie curate și perfect uscate. Altfel, reciclarea va deveni imposibilă. Împăturirea, ruperea cartosanelor, a cutiilor, a hârtiei ajută la salvarea spațiului.
În pubela galbenă – plastic și metal. În pubela galbenă se aruncă folii și pungi din plastic, cutii și bidoane din plastic, jucării, ambalaje de protecție, doze și recipiente din plastic de la diverse băuturi (PET), neapărat goale și clătite cu apă rece, cutii de conserve, tacâmuri de bucătarie etc. Nu se colectează produse combinate din metal și plastic, polistiren, bidoane și cutii cu resturi de diluanți sau vopsea, deșeuri medicale. Toate reciclabilele contaminate, care nu pot fi curățate în prealabil, se colectează la deșeuri reziduale. Dopurile se scot înainte de debarasare pentru a economisi spațiu.
În pubela verde – sticlă. În pubela verde se vor colecta toate ambalajele și borcanele din sticlă (fără capace), ambalaje din sticlă de la cosmetice, damigene. Nu pot fi colectate aici oglinzile și geamurile sau produsele din porțelan, ceramică, cristal. Toate reciclabilele trebuie să fie curate. Pentru asta, se recomandă clătirea lor cu apă rece înainte de debarasare.
În pubela maro – biodegradabile. În pubela maro se colectează resturi de fructe sau legume, fie proaspete, fie gătite, coji de ouă sau de nucă, zaț de cafea, resturi și pliculețe de ceai, resturi de cereale și pâine, rumeguș, paie, fân, flori, frunze, crengi, șervețele de hârtie, cenușa rezultată din arderea lemnului. Nu se colectează resturi de produse lactate, grăsimi animale și uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, cenușă rezultată din arderea cărbunilor, lemn vopsit sau tratat.
În pubela neagră – deșeuri reziduale/amestecate
În pubela neagră se aruncă toate deșeurile care nu pot fi reciclate. Se încadrează aici resturi de carne, ouă întregi, lactate, șervețele folosite, excrementele animalelor de companie. Totuși, nici măcar aici nu sunt permise textilele, încălțămintea, nisipul, pământul sau pietrișul, bateriile, piesele componente ale autovehiculelor, saltelele, mobilierul sau covoarele.