Teste Covid-19 făcute pe pile la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Județean de Urgență Craiova

0
1902

Teste Covid-19 făcute pe pile la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Județean de Urgență Craiova. Șefii de laboratoare au refuzat probele bolnavilor. Au făcut teste persoanelor care voiau să plece în vacanță. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor și fac cercetări, in rem, cu privire la funcționarii publici, angajați în cadrul celor două spitale dotate cu aparate de tip P.C.R, unde se efectuează teste pentru depistarea coronavirusului. Reprezentanții celor două spitale spun că acuzațiile sunt nefondate.

Totul a pornit după ce polițiștii s-au autosesizat, în legătură cu faptul că, din iunie și până în prezent, șefii de laboratoare ai celor două unități spitalicești au refuzat să primească pentru testare probele recoltate de către DSP, persoanelor posibil infectate și au făcut, în schimb, teste apropiaților, persoanelor care voiau să plece în vacanță în Grecia. Sub pretextul prelucrării unor teste din alte județe, au refuzat să efectueze testele bolnavilor.

„La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal.
Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică”, se arătă într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Reprezentanții celor două spitale spun că acuzațiile sunt nefondate. Managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova, Laurențiu Ivanovici, a declarat că nu au fost refuzate niciodată testele trimise de DSP, dar că uneori au fost făcute cu întârziere, din cauza numărului mare de solicitări.

„Acuzațiile sunt nefondate. Știrea este că a crescut capacitatea de testare la nivelul Laboratorului de Genetică Medicală al SJU Craiova. Facem 400-500 de teste zilnic, principalul beneficiar fiind DSP Dolj. Angajații Laboratorului de Genetică sunt niște eroi. În această perioadă au lucrat fără încetare, de dimineața până seara, pentru a face față solicitărilor uriașe, fără să aibă concedii. Nu există niciun fel de refuz din partea Laboratorului de Genetică Medicală vizavi de testele solicitate de DSP Dolj. Este adevarat că uneori au fost solicitate foarte multe teste, câteva sute. Nu am făcut față, pentru că am avut o capacitate limitată de testare, iar din acest motiv au existat întârzieri. Asta nu înseamnă că nu au fost lucrate în timpul cel mai scurt”, a spus directorul SJU Craiova.

Și managerul Spitalului de Boli Infecțioase a precizat că nu au fost refuzate testele, prioritare fiind cele trimise de DSP.

„Nu este vorba de a refuza teste de la cineva. Zilnic se pot lucra 150 de teste. Pentru Spitalul Victor Babeș prioritatea efectuarii testelor se referă în primul rând la pacienții internați în spital, foarte numeroși. Nu se pune problema de a refuza. Se poate vedea capacitatea de testare și câte teste am lucrat zilnic. Diferența am acceptat tot timpul să o lucrăm pentru DSP Dolj. Am lucrat și teste pentru cei care pleacă în străinătate, este vorba despre 20 de teste pe zi”, a spus Adina Turcu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Craiova.

Anchetatorii spun că, în realitate, funcţionarii celor două spitale au procedat la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate.
În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăție, mai este precizat în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.